Отвори го главното мени
Пат

Пат е препознатлива маршрута, правец или патека помеѓу две или повеќе места. Патиштата обично се рамни, поплочени или поинаку припремени за да овозможат лесно патување, иако не мора да значи дека се токму од таков тип. Историски гледано, многу патишта биле препознатливи како такви дури и без формална изградба или одржување. Во урбаните области патиштата може да поминуваат низ градовите или селата и да бидат именувани како улици, вршејќи две функции - како урбан простор за пропатување и како пат. Економијата и општеството многу зависат од ефикасните патишта. Во Европската Унија (ЕУ) 44% од сите стоки се носат со камиони низ патиштата и 85% од сите лица се транспртираат со автомобили, автобуси или кочии.

Патот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 199.
  2. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 37.
  3. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 25.
  4. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 17-18.
  5. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 91-92.
  6. DISCOGS, Jackson Browne ‎– Late For The Sky (пристапено на 3.3.2019)
  7. Talking Heads, Little Creatures, Cai 9144, Jugoton.
  8. DISCOGS, Sonic Youth ‎– Experimental Jet Set, Trash And No Star (пристапено на 20.7.2019)