Паитити бил легендарен Инка стар град кој се верува дека се наоѓа источно од Андите, скриен во дождовните шуми во јужно Перу, северна Боливија или југозападен Бразил. Во Перу приказната за Паитити се поврзува со приказна за херојот Инкари, кој после основањето на Керо и Куско, се повлекол во џунглите на Пантиакола за да живее спокојно. Според други верувања се тврди дека градот се наоѓа на границата помеѓу Боливија и Бразил.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


Користена литератураУреди

ПоврзаноУреди