Инка[1][2]цевка чиј еден крај е многу широк, а другиот тесен. Се користи за турање течности во шишиња или други садови со мал отвор.

Пластична инка

Градба

уреди

Инката обично е изработена од не’рѓосувачки челик, алуминиум, стакло или пластика. Материјалот што се користи за изработка треба да биде доволно цврст за да ја издржи тежината на супстанцијата што се тура, но не треба да реагира со супстанцијата од која се состои течноста. Затоа, инка од не’рѓосувачки челик или стакло е погодна за преточување гориво, додека пластичните се посоодветни во кујната. Има и инки за еднократна употреба кои се направени од хартија и се погодни кога е тешко соодветно да се исчисти инката. Има и специјално направени инки кои можат да се свиткаат и се користат првенствено за точење гориво во резервоарот[3].

Намена

уреди

Како што е веќе кажано, инката се користи за претурање течност во садови со тесен отвор, имено:

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди