Отвори го главното мени
Керо населба.

Керо (кечуански: Q'ero или Q'iru) е кечуанска заедница во покраината Паукартамбо во регионот Куско во Перу.

Оваа кечуанска заедница станала светски позната поради етнолошката експедиција во 1955 година изведена од Оскар Нуњез дел Прадо. Како резултат на експедицијата се објавил митот од Инкари за прв пат, кој воедно е еден од најпознатите митови поврзани со Инките.

ЈазикУреди

Сите припадници на заедницата Керо зборуваат кечуански јазик, но може да се примети одреден степен на влијание од шпанскиот јазик, особено во поглед на зборовниот фонд и синтаксата. Шпанскиот јазик се изучува на училиште, па така младите Керо зборуваат шпански, покрај мајчиниот.

НаводиУреди

  • Thomas Müller and Helga Müller-Herbon, Die Kinder der Mitte. Die Q'ero-Indianer, Lamuv Verlag. Göttingen 1993 (in German). ISBN 3-88977-049-5
  • Americo Yabar, Orlando Vasquez and Antonio Vasquez, Qero. Auf den Spuren der Q'ero-Indianer in die Magische Welt der Anden, Taschenbuch, Vier Türme GmbH, 2000. ISBN 3-87868-503-3
  • Denise A. Kinch, "A Walk Between Worlds,Truth is Beauty, the Q'ero", 2009, ISBN 978-1-4415-8817-3

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди