Охридско архијерејско намесништво

Охридско архијерејско намесништво — архијерејско намесништво во Македонската православна црква - Охридска архиепископија едно од петте намесништва во Дебарско-кичевската епархија. Ова архијерејско намесништво го опфаќа градот Охрид, заедно со селата во Дебрца. На чело на Охридското архијерејско намесништво се наоѓа протојереј-ставрофор Ефтим Бетински (сост. 2016).

Парохии

уреди

Намесништвото е поделено на осумнаесет парохии:

 1. Прва охридска парохија
 2. Втора охридска парохија
 3. Трета охридска парохија
 4. Четврта охридска парохија
 5. Петта охридска парохија
 6. Шеста охридска парохија
 7. Седма охридска парохија
 8. Осма охридска парохија
 9. Деветта охридска парохија
 10. Белчишка парохија
 11. Велгошка парохија
 12. Велмејска парохија
 13. Годивска парохија
 14. Коселска парохија
 15. Мешеишка парохија
 16. Пештанска парохија
 17. Слатинска парохија
 18. Требенишка парохија

Наводи

уреди