Мешеишка парохија

Мешеишка парохија — парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија во Дебарско-кичевската епархија во Охридското архијерејско намесништво со седиште во црквата „Св. Петар и Павле“ во селото Мешеишта.

Во составот на оваа парохија се селата Мешеишта, Волино и Климештани.[1] Парохиски свештеник е Димко Димоски (сост. 2017).

Цркви и манастири уреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списoкот да не е целосен:

име место изградена слика
Црква „Св. Петар и Павле“ Мешеишта 1899
(главна парохиска црква)
Црква „Св. Илија“ Мешеишта 2002
Црква „Св. Никола“ Мешеишта 1978
Црква „Св. Петка“ (крај патот) Мешеишта
Црква „Св. Петка“ Мешеишта
Црква „Св. Богородица“ Волино 1900
Црква „Св. Недела“ Волино 1994
Црква „Св. Петка“ Волино 2010
Црква „Св. Климент Охридски“ Климештани XIV век

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.