Прва охридска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Прваохридска парохија — православна парохија, дел од Охридското архијерејско намесништво на Дебарско-кичевската епархија. Парохиски свештеник е Димче Ѓорѓиески (сос. 2016). Оваа парохија ја сочинува стариот дел на градот Охрид (населба Варош) под Самуиловата тврдина познат како Кале.

Цркви уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Богородица Перивлепта“
(парохиска црква)
Охрид 1295  
Црква „Св. Софија“ Охрид 11 век  
Црква „Св. Никола Геракомија“ Охрид 19 век  
Црква „Св. Јован Канео“ Охрид 13 век  
Црква „Св. Димитриј Мироточив“ Охрид 14 век  
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Охрид 1993  
Црква „Св. 40 Севастополски Маченици“ Охрид среден век
Црква „Св. Никола Чудотворец“ Охрид 9 век  
Црква „Св. Варвара“ Охрид 1965  
Црква „Св. Богородица Панданос“ Охрид  
Црква „Мали Свети Врачи“ Охрид 14 век  
Црква „Св. Никола Болнички“ Охрид 1313  
Црква „Св. Богородица Болничка“ Охрид 1335  
Црква „Св. Климент Охридски“ Охрид 14 век  
Црква „Св. Константин и Елена“ Охрид 1477  
Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ Охрид 10 август 2002  
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Охрид

Наводи уреди

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врски уреди