Осма охридска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Осма охридска парохија — православна парохија, дел од Охридското архијерејско намесништво на Дебарско-кичевската епархија. Парохиски свештеник е Ромео Петрески (сос. 2016). Седиштето на парохијата е во охридската црква во „Св. Троица“. Во состав на оваа парохија се северниот дел на градот Охрид и селата Горно Лакочереј, Долно Лакочереј и Орман.

Цркви уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Троица“
(парохиска црква)
Охрид 1990
Црква „Св. Никола“ Охрид, нас. Чекоштина 2015  
Црква „Св. Екатерина“ Охрид  
Црква „Св. Еразмо“ Охрид XIII век  
Црква „Св. Еразмо Болнички“ Охрид - костозглобна болница  
Црква „Св. Никола“ Горно Лакочереј 1995
Црква „Вознесение Христово“ Горно Лакочереј XVIII век  
Црква „Св. Атанасиј“ Горно Лакочереј 1963
Црква „Св. Илија“ Горно Лакочереј 2012
Црква „Св. Јован Крстител“ Горно Лакочереј 2006
Црква „Св. Недела“ Долно Лакочереј 1971
Црква „Св. Наум“ Орман 1970  

Наводи уреди

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.