Годивска парохија

Годивската парохија е парохија која е под јурисдикција на Охридското архијерејско намесништво и е со седиште во црквата „Св. Ѓорѓи“ во селото Годивје. Во составот на ова парохија се селата Годивје, Арбиново, Врбјани, Лактиње, Сливово, Мраморец, Турје и Црвена Вода.[1]

Цркви и манастири уреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да не е целосен:

име место изградена слика
Црква „Св. Ѓорѓи“ Годивје XV век
(главна парохиска црква)
 
Црква „Св. Никола“ Годивје н.п.
Црква „Св. Димитриј“ Годивје н.п.
Црква „Вознесение Христово“ Годивје н.п.
Црква „Св. Ѓорѓи“ Врбјани н.п.
Црква „Св. Петар и Павле“ Врбјани н.п.
Црква „Св. Илија“ Лактиње н.п.
Црква „Св. Атанасиј“ Сливово н.п.
Црква „Св. Никола“ Сливово н.п.
Црква „Св. Никола“ Мраморец 1846  
Црква „Св. Илија“ Мраморец н.п.  
Црква „Св. Богородица“ Турје ран XVII век
Црква „Св. Никола“ Арбиново н.п.
Црква „Св. Атанасиј“ Арбиново н.п.
Црква „Св. Димитриј“ Арбиново н.п.  
Црква „Св. Атанасиј“ Црвена Вода н.п.
Црква „Св. Богородица“ Црвена Вода н.п.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.