Политички партии во Парагвај

список на статии на Викимедија

Политичките партии во Парагвај се организираните здруженија на граѓани регистрирани за политичко делување во државата. Низ текот на својата историја, полтичкиот живот на Парагвај воглавно бил под доминација на една партија, партијата Колорадо. Доминацијата на партијата била најголема до 2008 година, кога опозициската Патриотска алијанса за промена ги добила претседателските избори.

Политички партииУреди

Парламентарни партииУреди

КоалицииУреди

Други партииУреди

Поранешно партииУреди

Парагвајската Либерална партија се борела со партијата Колорадо за доминација врз Парагвај во првата половина на 20 век. Со крајот на режимот на Алфредо Стреснер, Либералната партија престанала да постои, но нејзин политички наследник била Автентичната радикална либерална партија.

ПоврзаноУреди