Amman BW 0.JPG
Стариот дел на Аман

Аман (арап. عمان Ammān) е главен град на Кралството Јордан. Градот брои околу 1 200 000 жители. Аман е трговски, производствен и административен центар на Јордан.

ИсторијаУреди

Градот бил под власта на Асирците, персијците и Македонците. Тоа означува дека бил под големо влијание на различни цивилизации. Градот е древна амонска престолнина, а своевремено позната и како Рабат-Амон. Во време на Римското царство, градот бил регионален центар познат по името Филаделфија по Птоломеј I Филаделфиј. Бил познат по тоа што се простирал на седум рида, како седумте рида на Рим.

Денес Аман е современ град, во кој живеат Муслимани и Христијани. Во градот има модерни згради, но и згради со стара архитектура. Градот се наоѓа на неколку километри од реката Јордан каде Исус Христос бил крстен од Јован Крстител. Во денешно време, градот е преполн со контрасти помеѓу модерното и древното.

ЗнаменитостиУреди

  • Римски амфитеатар (169-177) со капацитет од 5.000 гледачи, која денес претставува туристичка атракција.
  • Тврдина од римскиот и византискиот период,
  • Храм на Хералке (Херкулес)
  • Археолошкиот музеј на Јордан во кој се чуваат најстарите човечки пронајдоци од овие подрачја (стари 700.000 години),
  • Сината Џамија

ГеографијаУреди

Аман се наоѓа во северозападниот дел на Јордан. Градот е изграден на седум ридови.