Мегленица

(Пренасочено од Могленица)

Мегленица (Могленица или Колудејска Река[1]; грчки: Μογλενίτσας, Могленицас) — река во Егејска Македонија, денес во Грција.

Реката Мегленица во Меглен

Се образува во областа Меглен, со сливањето на разни потоци кои избираат од планината Ниџе. Тече на југ и до 1930 г. се влевала во Ениџевардарското Езеро и од него излегувала како Колудеј (Лудијас). Со пресушувањето на езерото, Мегленица се слева со реката Вода (Водас) во областа Сланица во регулиран канал, кој пак се влева во Бистрица (Алијакмонас) кај селото Колура. Главна притока е негушката река Арапица.[2]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Георгиев, Георги Н. Епос за един изгубен свят (Архивни материали за борбите, езика и бита на българите в Ениджевардарско), Македонски преглед, бр. 4, с. 132. (Спомени на Хр. Бинчаров).
  2. „Ιστορία του Θερμαϊκού κόλπου“. Архивирано од изворникот на 2011-03-15. Посетено на 2014-06-03.