Министер за надворешни работи на Република Грција

Министер за надворешни работи (грчки: Υπουργός Εξωτερικών) — висок министер во Министерството за надворешни работи на Грција, која институција била основана на 3 април 1833 година. Актуелниот министер за надворешни работи, од 23 септември 2015 година е Никос Коѕијас.

Министерот е еден од најважните членови на грчката влада, кој одговара за односите меѓу Република Грција и странски држави. Министерот, исто така е и заеднички шеф на државата на Света Гора.

Име Од До Партија
Јоргос Маврос 24 јули 1974 9 октомври 1974 Центарска унија
Димитрос Битсиос 17 октомври 1974 20 ноември 1977 Нова демократија
Панајотис Папалигорас 29 ноември 1977 10 мај 1978 Нова демократија
Јоргос Ралис 10 мај 1978 9 мај 1980 Нова демократија
Константинос Мицотакис (Првпат) 10 мај 1980 21 октомври 1981 Нова демократија
Јоанис Караламбопулос 21 октомври 1981 26 јули 1985 ПАСОК
Каролос Папуљас (Првпат) 26 јули 1985 2 јули 1989 ПАСОК
Цанис Цанетакис 3 јули 1989 12 октомври 1989 Нова демократија
Јоргос Папуљас (Првпат) 12 октомври 1989 23 ноември 1989
Антонис Самарас (Првпат) 23 ноември 1989 16 февруари 1990 Нова демократија
Јоргос Папуљас (Вторпат) 16 февруари 1990 11 април 1990
Антонис Самарас (Вторпат) 11 април 1990 14 април 1992 Нова демократија
Константинос Мицотакис (Вторпат) 14 април 1992 7 август 1992 Нова демократија
Михалис Папаконстантину 7 август 1992 13 октомври 1993 Нова демократија
Каролос Папуљас (Вторпат) 13 октомври 1993 22 јануари 1996 ПАСОК
Теодорос Пангалос 22 јануари 1996 18 февруари 1999 ПАСОК
Јоргос Папандреу 18 февруари 1999 13 февруари 2004 ПАСОК
Тасос Јаницитис 13 февруари 2004 10 март 2004 ПАСОК
Петрос Моливијатис 10 март 2004 15 февруари 2006 Нова демократија
Дора Бакојани 15 февруари 2006 7 октомври 2009 Нова демократија
Јоргос Папандреу 7 октомври 2009 7 септември 2010 ПАСОК
Димитрис Друцас 7 септември 2010 17 јуни 2011 ПАСОК
Ставрос Ламбринидис 17 јуни 2011 11 ноември 2011 ПАСОК
Ставрос Димас 11 ноември 2011 17 мај 2012 Нова демократија
Петрос Моливијатис (II манд.) 17 мај 2012 21 јуни 2012 Нова демократија
Димитрис Аврамопулос 21 јуни 2012 25 јуни 2013 Нова демократија
Евангелос Венизелос 25 јуни 2013 27 јануари 2015 ПАСОК
Никос Коѕијас 27 јануари 2015 28 август 2015 Сириза
Петрос Моливијатис (Третпат) 27 август 2015 23 септември 2015 Нова демократија
Никос Коѕијас 23 септември 2015 на должност Сириза