Манастир „Пресвета Богородица Мавровска“

манастир кај Костур, Егејска Македонија

Пресвета Богородица Мавровска или Мавриотица (грчки: Παναγία Μαυριώτισσα, Панагија Мавриотиса или Μεσονησιώτισσα, Месонисиотиса) — православен манастир кај Костур, Егејска Македонија. Ова е поранешен Македонски манастир, изграден во времето на Охридската архиепископија, кој денес ѝ припаѓа на Костурската епархија на Цариградската патријаршија. Во 1924 г. манастирската црква и параклисот „Св. Јован Богослов“ се прогласени за споменици на културата.[1]

Пресвета Богородица Мавровска
Поглед на манастирот
Информации
Други имињаМавротица
ОснованX век
Матична цркваЦариградска патријаршија
ЕпархијаКостурска
Место
МестоКостур

Географија

уреди

Манастирот е сместен 3 км источно до градот Костур, на крајот на Костурскиот Полуостров. Преку Костурското Езеро се наоѓа селото Маврово, по кое е наречен.

Историја

уреди

Црквата е изградена во X век, а живописот во неа е насликан во XIII. Се верува дека е изградена од царот Алексиј I Комнин (влад. 1081-1118) на местото каде војсководецот Георги Палеолог ги заобиколил и поразил Норманите, кои нападнале во 1083 г.[2]

Манастирот најпрвин се нарекувал Средоостровски. На почетокот на XVII век е преименуван во „Крпенички“ (т.е. „Богородица Крпеничка“) по блиското село Крпени. а некаде од средината до крајот на истиот век го добил денешното име, по селото Маврово на спротивниот брег.

Особено забележителна е сцената „Страшниот суд“. Резбаната влезна врата исто така е од X век.[3]

Литература

уреди
  • Γούναρης, Γεώργιος Γ. Η Παναγία Μαυριώτισσα της Καστοριάς, Θεσσαλονίκη, 1993.

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. „ΠΔ 3-11-1924 - ΦΕΚ 279/Α/6-11-1924“. Διαρκής κατάλογος κηρυγμένων αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Посетено на 9 јули 2018.[мртва врска]
  2. http://www.pahh.com/mavrovitis/ch2/chapter2b.html
  3. Ралица Базайтова. „Черквите на Костур“

Надворешни врски

уреди