Автономна Македонија (белградски весник)

Автономна Македониjа (La Macédoine autonome). "Балканот на балканските народи - Македонија на Македонците" бил македонски весник во Белград, неофицијален орган на Македонскиот клуб. Излегувал во периодот меѓу 12 октомври - 14 декември 1905 година, секоја недела. Георги Герџиковиќ бил сопственик и одговорен уредник, а Григорие Хаџи Ташковиќ е главен уредник, весникот бил поган од Ј. Велиќ, А. Атанасов и Ефтим Спространов. Весникот излегувал на српски јазик, а воведната статија во превод и на француски. Се залага за автономија на Македонија. По издавањето на 12 број на весникот Хаџи Ташковиќ и Герџиковиќ се принудени да ја напуштат Србија и да го растурат Македонскиот клуб.[1]

Автономна Македонија
Весник Автономна Македонија (Белград, 1905).jpg
Насловна страница
СопственикГеорги Герџиковиќ
УредникГригорие Хаџи Ташковиќ
Основан12 октомври 1905
Политичка определбареволуционерен
Јазиксрпски и француски
Престанал14 декември 1905
СедиштеБелград
Страницанема

ИзвориУреди

  1. „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопjе, 2009, 10 стр.