Луј X
Крал на Франција и Навара
Гроф од Шампањ
Луј X
На престол29 ноември 1314 - 5 јуни 1316
Крунисување24 август 1315
ПретходникФилип IV
НаследникЈован I
Почивалиште
ДецаЈована II
Јован I
ДинастијаКапети
ТаткоФилип IV
МајкаЈована Наварска

Луј X Кавгаџијата (француски: Louis X le Hutin или le Querelleur; октомври 1289 во Париз - 5 јуни 1316 во Венсен) — крал на Франција од Капетинската династија, крал на Навара (1305-1316) и гроф од Шампањ. На феудалците им дал привилегии, со што ја ослабел централната власт.


Претходник
Филип IV
Крал на Франција
1314-1316
Наследник
Јован I