Јован I (Франција)

крал на Франција и Навара
Јован I
Крал на Франција и Навара
Гроф од Шампањ
Надгробна скулптура на Јован I
На престол15 ноември 1316 - 20 ноември 1316
ПретходникЛуј X
НаследникФилип V
Почивалиште
ДинастијаКапети
ТаткоЛуј X
МајкаКлеменција Унгарска

Јован I Посмртниот (француски: Jean Ier le Posthume; 15 ноември 1316 во Париз - 20 ноември 1316 во Париз) бил крал на Франција од Капетинската династија, крал на Навара и гроф од Шампањ за само 5 дена, колку што и живеел.


Претходник
Луј X
Крал на Франција
1316
Наследник
Филип V