Латинско Царство

(Пренасочено од Латинска империја)

Латинско Царство — држава, која постоела во периодот од 1204 до 1261 година на дел од територијата на тогашната Византија. Оваа империја била создадена во време на четвртата крстоносна војна. Оваа држава била основана од страна на крстоносците при зазимањето на Цариград во 1204 година. Оваа царство се смета како директен наследник на Римското Царство. Уште на почетокот таа била разделена на множество кралства и грофовии. Но таа не ја опфаќала целата територија на Византија. Во Епир било создадено Епирско деспотство, а во Мала Азија - Никејската империја и Трапезундската империја.

Latin Empire of Constantinople
Imperium Romaniae
Empire of Romania

1204 – 1261


грб на Латинската империја

Главен град Константинопол
Јазици латински, стар француски
грчки
Вероисповед Римокатоличка
Православна
Уредување Монархија
Цар
 -  1204–1205 Болдвин I Константинополски
 -  1206–1216 Хенри Фландриски
 -  1217–1219 Јоланда Фландриска (регент)
 -  1219–1228 Роберт I
 -  1228–1237 Јован Бриен (regent)
 -  1237–1261 Болдвин II Константинополски
Историски период High Middle Ages
 -  Основана 1204
 -  Замрела 1261
Површина
 -  1204 350000 км²

На 16 мај 1204 година за прв император бил прогласен Болдвин IX Фландријски, еден од водачите на четвртата крстоносна војна и кој на 16 мај 1204 година бил прогласен за нов римски цар под името Болдвин I. Во почетокот началото таа водела многу експанзионистичка политика, но по Битката кај Одрин претрпела пораз од цар Калојан. Во текот на 1208 година била завладеана Тракија, но по мирен начин царот Иван Асен II одново си ја вратил. Во 1228 година император Роберт Куртен започнал дипломатска игра. Тој предложил тронот на царот Иван Асен II.

Во 1261 година никејците го искористиле отсуствувањето на бродовите на Венеција и навлегуваат во Константинопол. По тој начин се сложил крај на постоењето на Латинската империја.

Императори на Латинската империја, 1204–1261Уреди

Болдвин I (1204–1205)

Хенри Фландирски (1206–1216), негов брат

Јоланда Фландирска (1217–1219), негова сестра

Петер Кутрен (1217), нејзин сопруг

Роберт Кутрен (1219–1228), нивни син

Болдвин II (1228–1261) негов брат