Старофранцуски јазик

Старофранцуски јазик бил романски јазик зборуван во териториите на северна Франција и делови на денешна Белгија и Швајцарија во периодот околу 1000 до 1300 година. Тогаш бил познат како Langues d'oïl или Оил јазик за да се разликува од окситанскиот јазик, локално наречен и „провансалски“ што се зборувал во јужна Франција.

Старофранцуски
Застапен восеверна Франција, делови од Белгија и Швајцарија
Изумренразвиен во средновековен француски во 14 век
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2fro
ISO 639-3

Надворешни врски

уреди