Грофовија Триполи

Грофовијата Триполи е крстоносна држава која била создадена во 1109 година и опстојувала сè до 1289 година на територијата на денешен Либан во неговата престолнина Триполи од страна на крстоносците предводени од Бертранд и Болдвин Ерусалимски. Подоцна, оваа грофовија спаднала во рамките на Антиохија.

Монета во Грофовијата Триполи, околу 1230 г.