Комунистичка интернационала

(Пренасочено од Коминтерна)

Комунистичка интернационала (позната како Коминтерна или Трета интернационала) (1919-1943) била меѓународна комунистичка организација создадена во Москва во март 1919 година. Коминтерната имала за цел да се бори „со сите расположливи средства, вклучувајќи и вооружени, за отфрлање на меѓународната буржоазија и за создавање на една меѓународна Советска република како преодна фаза до целосно укинување на државите“. Коминтерната била официјално распуштена од страна на Јосиф Сталин во 1943 година.

Комунистичка интернационала
ОсновачВладимир Ленин
Основана2 март 1919
Распуштена15 мај 1943
НасленикКомунистичкото информациско биро
Идеологија
БоиЦрвена
Лењин и Стаљин