Казашка Советска Социјалистичка Република

Қазақ Советтік
Социалистік Республикасы
(Детално) (Детално)
Државно мото:
"Барлық елдердің пролетарлары, бірігіңдер!"

("Работници од целиот свет, обединете се!")

службен јазик Нема.

Де факто казашки и руски.

Главен град Алма-Ата
Основана
Во рамките на СССР:
 - од
 - до
26 август 1920

30 декември 1922
16 декември 1991

Површина
 - Вкупно
 - % вода
Рангирана како 2-ра во поранешниот Советски Сојуз
2,717,300 км2
--
Население


 - Вкупно (1989)
 - Густина

Рангирана како 4-та во поранешниот Советски Сојуз


16,711,900
6.1/км2

Валута Рубља (Сом)
Часовен појас UTC + 4 to +6
Химна Химна на Казашката ССР

Казашката ССР или Казашка Советска Социјалистичка Република, денес нарекувана Казахстан, беше втората најголема составна република на Советскиот Сојуз, во Средна Азија, каде денес е сместена независната држава Казахстан. Имала 2,717,300 км2 и нејзин главен град бил Алма-Ата

Земјата е именувана по Казаците, туркојазични номади кои имале моќен ханат во регионот пред руската и советската доминација. Космодромот на Советскиот Сојуз, сега познат како Космодром Бајконур, бил сместен во оваа република. Тој се наоѓал во Тјуратум и во негова близина бил изграден тајниот град Ленинск, кој бил дом за работниците на космодромот.