Индиските броеви, познати и како деваганарски броеви ― знаците што се користат за пишување на броеви во деваганарското писмо, преовладувачкото писмо во Индија. Тие се користат за пишување на десетични броеви, наместо на западноарапските броеви.

Бројни системи кај разни
народи и култури
Индоарапски броеви
Западноарапски • Источноарапски
Бенгалски • Гуџаратски • Гурмухски • Деваганарски (Индиски) • Синхалски • Тамилски
Балиски • Бурмански • Ѕонгкански (Бутански) • Јавански • Кмерски • Лаоски • Монголски • Тајландски
Источноазиски броеви
Виетнамски
Јапонски
Кинески
(Суџојски)
Корејски
Стапчиња
Хокиенски
Азбучни броеви
Абџадски
Арјабатини
Гиски (Етиопски)
Грузиски
Грчки
Ерменски
Кирилични
Римски
Хебрејски
Други системи
Атички
Брамански
Вавилонски
Глаголични
Егејски
Египетски
Етрурски
Инуитски
Кипу
Кхаростенски
Мајански
Муискански
Поле со урни
Праисториски
Чувашки
Десетични (10)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 16, 20, 30, 36, 60 повеќе…

Табела

уреди
Современ
деванагарски
Западноарапски Зборови за кардиналниот број
Санскритски
(основен збор)
Хиндиски Маратски Конкански
0 шунја (शून्य) शून्य (шунја) शून्य (шунја) शून्य (шунја)
1 ек (एक) एक (ек) एक (ек) एक (ек)
2 дви (द्वि) दो (до) दोन (дон) दोन (дон)
3 џри (त्रि) तीन (тин) तीन (тин) तीन (тин)
4 чатур (चतुर्) चार (чар) चार (чар) चार (чар)
5 панч (पञ्च) पॉंच (понч) पाच (пац) पांच (панч)
6 шат (षट्) छह (че) सहा (саха) स (с)
7 сапт (सप्त) सात (сат) सात (сат) सात (сат)
8 ашт (अष्ट) आठ (ат) आठ (ат) आठ (ат)
9 нав (नव) नौ (но) नऊ (нау) णव (анев)

Санскрит е антички индиски јазик. Зборот шунја за нула бил преведен на арапски како „صفر“ сифр, што значи „ништо“ што станал израз „нула“ на многу европски јазици од средновековниот латински, зефирум (zephirum).[1]

Варијанти

уреди

Облиците на деваганарските цифри може да варираат во зависност од географската област.[2][3]

 
заеднички
 
непалски
1
 
маратска (мумбајска) варијанта
 
калкутска варијанта
5
 
маратска (мумбајска) варијанта
 
калкутска варијанта
8
 
заеднички
 
непалски
9

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
Белешки 
  1. „zero - Origin and meaning of zero by Online Etymology Dictionary“. www.etymonline.com.
  2. Devanagari for TEX version 2.17[мртва врска], page 21
  3. „Alternate digits in Devanagari“. Scriptsource.org. Посетено на 4 мај 2021.
Извори