6 (број)

природен број

6

шест
3 4 5 6 7 8 9
Редно: шести
Делители: 1,2,3,6
Факторизација: 2х3
Римски: VI
Двоично: 110
Осмеречно: 6
Шеснаесетеречно: 6
Природен број   Список на природни броеви

6 (шест) е број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број[1] шта следи после бројот 5, а претходник е на бројот 7.

Коцката има 6 страни

Наводи уреди