Египетски бројки

(Пренасочено од Египетски броеви)

Старите египетски бројки се користени во древниот Египет до првите векови во наша ера. Тоа бил децимален систем, често заокружен на највисок степен, испишан со египетски хиероглифи. Од овој хиерогливски систем произлегле бројни алфaбетски системи - хиератски ("свештенички") и демотски ("народни").

Бројни системи кај разни
народи и култури
Индоарапски броеви
Западноарапски • Источноарапски
Бенгалски • Гуџаратски • Гурмухски • Деваганарски (Индиски) • Синхалски • Тамилски
Балиски • Бурмански • Ѕонгкански (Бутански) • Јавански • Кмерски • Лаоски • Монголски • Тајландски
Источноазиски броеви
Виетнамски
Јапонски
Кинески
(Суџојски)
Корејски
Стапчиња
Хокиенски
Азбучни броеви
Абџадски
Арјабатини
Гиски (Етиопски)
Грузиски
Грчки
Ерменски
Кирилични
Римски
Хебрејски
Други системи
Атички
Брамански
Вавилонски
Глаголични
Егејски
Египетски
Етрурски
Инуитски
Кипу
Кхаростенски
Мајански
Муискански
Поле со урни
Праисториски
Чувашки
Десетични (10)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 16, 20, 30, 36, 60 повеќе…


Цифри и бројки уреди

Следниве хиероглифи беа користени за да означат моќ од десет:

Вредност 1 10 100 1,000 10,000 100,000 1 million, or

many

Хиероглиф

(слика)

Z1
V20
V1
M12
D50
I8
C11
Хиероглиф

(Знак за еднокод)

𓏺 𓎆 𓍢 𓆼 𓂭 𓆐 𓁨
Description Single stroke Cattle hobble Coil of rope Water lily(also called lotus) Bent finger Tadpole Heh[1]

Наводи уреди

  1. Merzbach, Uta C., and Carl B. Boyer. A History of Mathematics. Hoboken, NJ: John Wiley, 2011, p. 10