Егејските броеви биле бројниот систем што го користеле минојските и микенските цивилизации.[1] Тие се потврдени во писмата линеарно А и линеарно Б. Можеби преживеале во кипро-минојското писмо, каде досега е потврден единствен знак со вредност „100“ на голема глинеста таблета од Енкоми.

Бројни системи кај разни
народи и култури
Индоарапски броеви
Западноарапски • Источноарапски
Бенгалски • Гуџаратски • Гурмухски • Деваганарски (Индиски) • Синхалски • Тамилски
Балиски • Бурмански • Ѕонгкански (Бутански) • Јавански • Кмерски • Лаоски • Монголски • Тајландски
Источноазиски броеви
Виетнамски
Јапонски
Кинески
(Суџојски)
Корејски
Стапчиња
Хокиенски
Азбучни броеви
Абџадски
Арјабатини
Гиски (Етиопски)
Грузиски
Грчки
Ерменски
Кирилични
Римски
Хебрејски
Други системи
Атички
Брамански
Вавилонски
Глаголични
Егејски
Египетски
Етрурски
Инуитски
Кипу
Кхаростенски
Мајански
Муискански
Поле со урни
Праисториски
Чувашки
Десетични (10)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 16, 20, 30, 36, 60 повеќе…
Егејски броеви
1 2 3 4 5 6 7 8 9
𐄇 𐄈 𐄉 𐄊 𐄋 𐄌 𐄍 𐄎 𐄏
1 2 3 4 5 6 7 8 9
10 20 30 40 50 60 70 80 90
𐄐 𐄑 𐄒 𐄓 𐄔 𐄕 𐄖 𐄗 𐄘
10 20 30 40 50 60 70 80 90
100 200 300 400 500 600 700 800 900
𐄙 𐄚 𐄛 𐄜 𐄝 𐄞 𐄟 𐄠 𐄡
100 200 300 400 500 600 700 800 900
1,000 2,000 3,000 4,000 5,000 6,000 7,000 8,000 9,000
𐄢 𐄣 𐄤 𐄥 𐄦 𐄧 𐄨 𐄩 𐄪
1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 9000
10,000 20,000 30,000 40,000 50,000 60,000 70,000 80,000 90,000
𐄫 𐄬 𐄭 𐄮 𐄯 𐄰 𐄱 𐄲 𐄳
10000 20000 30000 40000 50000 60000 70000 80000 90000

Уникод

уреди
Егејски броеви[1][2]
Официјален кодовен список на конзорциумот на Уникод (PDF)
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
U+1010x 𐄀 𐄁 𐄂 𐄇 𐄈 𐄉 𐄊 𐄋 𐄌 𐄍 𐄎 𐄏
U+1011x 𐄐 𐄑 𐄒 𐄓 𐄔 𐄕 𐄖 𐄗 𐄘 𐄙 𐄚 𐄛 𐄜 𐄝 𐄞 𐄟
U+1012x 𐄠 𐄡 𐄢 𐄣 𐄤 𐄥 𐄦 𐄧 𐄨 𐄩 𐄪 𐄫 𐄬 𐄭 𐄮 𐄯
U+1013x 𐄰 𐄱 𐄲 𐄳 𐄷 𐄸 𐄹 𐄺 𐄻 𐄼 𐄽 𐄾 𐄿
Notes
1.^ Според верзијата 13.0 на Уникод
2.^ Сивите полиња претставуваат недоделени кодовни точки

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Systèmes numéraux en Grèce ancienne: description et mise en perspective historique Архивирано на 2 февруари 2010 г. (француски)

Надворешни врски

уреди