Женска кошаркарска репрезентација на Македонија

спортски состав кој ја претставува Македонија

Женската кошаркарска репрезентација на Македонија, позната и како „Репрезентација А Жени“, ― спортска репрезентација која ја претставува Македонија во кошарка во женска конкуренција. Репрезентацијата е под покровителство на Кошаркарската федерација на Македонија (КФМ).

Македонија

Ранг листа на ФИБА: 75. (33. во Европа)
согласно 21 август 2023[1]
Член на ФИБА од: 1993
ФИБА зона ФИБА Европа
Национална федерација: КФМ
Тренер: Александар Ашаданов
Прекар: Црвено-жолти
Олимписки игри
Учества 0
Медали 0
Светско првенство
Учества 0
Медали 0
н/п
Учества н/п
Медали 0
Дресови
Светли jersey
Team colours
Светли
Темни jersey
Team colours
Темни


Натпреварувања уреди

Олимписки игри уреди

    1980 (3) , 1984 (6), 1988 (2)

Година Рунда Место О.Н. Поб. Пор.
  1992 Не можеле да учествуваат
  1996 Не можеле да учествуваат
Европското првенство службело како
квалификации за турнирот
Тие не обезбедиле пласман за Евробаскет
  2000
  2004
  2008
  2012
  2016
  2020
  2024 Ќе биде утврдено
Вкупно 0 титули 0 0 0 0

Светско првенство уреди

    1959 (4), 1964 (6), 1967 (6), 1983 (8), 1990 (2)

Година Рунда Место О.Н. Поб. Пор.
  1994 Не можеле да учествуваат
Европското првенство службело како
квалификации за турнирот
Тие не обезбедиле пласман за Евробаскет
  1996
  1998
  2002
  2006
  2010
  2014
  2018
  2022
  2026 Ќе биде утврдено
Вкупно 0 титули 0 0 0 0
 
Во рамките на репрезентацијата на Југославија (1948-1991).

Европско првенство уреди

    1954(5),1956(9),1958(4),1960(5),1962(5),1964(7)
1966(6),1968(2),1970(3),1972(8),1974(8),1976(5),1978(2)
1980(3),1981(4),1983(4),1985(5),1987(2),1989(4),1991(2)

Година Рунда Место О.Н. Поб. Пор.
  1993 Не можеле да учествуваат
  1995 Не учествувале
  1997
  1999
  2001 Б дивизија
  2003 Не учествувале
  2005 Б дивизија
  2007 Не учествувале
  2009 Б дивизија
  2011 Не учествувале
  2013
   2015 Не обезбедиле пласман
  2017 Не учествувале
   2019 Не обезбедиле пласман
   2021 Исфрлени
   2023 Не обезбедиле пласман
Вкупно 0/3 0 0 0
 
Македонија-Србија во квалификациите за Европското првенство 2025, СРЦ Кале, 12 ноември 2023.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди


  1. FIBA WORLD RANKING PRESENTED BY NIKE