Ефор (француски: L'Effort, со поднаслов Лист на македонските револуционери) — весник на македонските студенти, излегувал во Женева, Швајцарија двапати месечно на француски јазик од 15 март 1900 до 15 мај 1901 година. Вкупно излегуваат 23 броја. Уредник е Симеон Радев, помогната од Владимир Робев. Весникот има за цел запознавање на европското јавно мислење со положбата на Македонија и Одринско во Османлиското Царство и со македонско-одринското ослободително движење. Финансиран е од Борис Сарафов. Според Владимир Руменов за весникот се потрошени повеќе од 15 000 лева. [1][2][3][4]

Дел од темата „Борис Сарафов

Извори

уреди
  1. Македонска енциклопедија, МАНУ, Скопје, 2009, с. 795.
  2. Пандев, Константин. Национално-освободителното движение в Македония и Одринско (1878 — 1903), София, 1979, стр. 226.
  3. Спространов, Евтим. Дневник, Македонски научен институт, София, 1994, стр. 28.
  4. „Български периодичен печат 1844 - 1944. Анотиран библиографски указател, том 3, Български библиографски институт „Елин Пелин", Наука и изкуство, София, 1962, стр. 52“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-06-26. Посетено на 2015-05-23.