Крсто Сарафов

Крсто Петров Сарафов (бугарски: Кръстьо Петров Сарафов) бил наjпрочуениот театарски актер од Бугарија. Тој е помалиот брат на револуционерот на Македонскиот комитет и ВМОРО Борис Сарафов.

Крсто Сарафов
Krastyo Sarafov.JPG
Роден 6 април 1876
Либјахово (ден. Бугарија)
Починал 27 август 1952
Софија, Бугарија

ЖивотописУреди

 
Сарафов во ролја на Тартиф

Роден е на 6 април 1876 година во Либјахово, Пиринска Македонија. Учи во Петербург. Дебитира во 1899 година во театарот “Солза и смев” во Гогољевиот “Ревизор”, но поголем број од улогите после тоа ги изигрува на сцената на Народниот театар “Иван Вазов” во Софија.

Меѓу највпечатливите негови улоги се Сирано де Бержерак (во истоимената пиеса на Едмон Ростан), Тартиф и Арган (во Молиеровите Тартиф и Вообразениот болен), Фамусов (во Страда од умот на Грибоедов).

Националната академија за театарска и филмска уметност во Софија го носи името на Сарафов од 1951 година [1]. Умира на 27 август 1952 година во Софија.

Сарафов бил член и на Македонскиот Научен Институт.

ИзвориУреди

  1. НАТФИЗ

Надворешни врскиУреди

Пиринци