Георги Корубинов


Георги Корубинов бил македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Георги Корубинов
Georgi Kurubinov Prilep IMARO.JPG
Роден 1873
Прилеп, Македонија
Починал 1903
Владимирово, Беровско, Македонија

ЖивотописУреди

Корубинов е роден во 1873 година во Прилеп, тогаш во Османлиското Царство. Неговото семејство е богато, а тој завршува втор клас и работи како кројач. Влегува во ВМОРО уште во 1895 година кога пристигнува во Ќустендил. Врши терористички задачи. Во 1901 година го убил сред Прилепската чаршија познатиот турски разбојник Уската. Избегал во Бугарија. Од 1 мај 1902 година бил комита во четата на Крсто Асенов. Четник е и на Борис Сарафов. Загинува во 1903 година во близина на Владимиров, Малешевско, во обид да му помогне на свој другар [1].

ИзвориУреди

  1. Куманов, Милен. „ Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 129.