Европско првенство во кошарка 1955

(Пренасочено од Евробаскет 1955)

Европското првенство во кошарка 1955 или Евробаскет 1955 бил деветтото европско првенство во кошарка одржано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Унгарија од 7 до 19 јуни. Шампион бил домаќинот Унгарија.

Конечен распоред

уреди
 1.   Унгарија
 2.   Чехословачка
 3.   СССР
 4.   Бугарија
 5.   Полска
 6.   Италија
 7.   Романија
 8.   Југославија
 9.   Франција
 10.   Финска
 11.   Турција
 12.   Англија
 13.   Австрија
 14.   Швајцарија
 15.   Луксембург
 16.   Шведска
 17.   Западна Германија
 18.   Данска

Резултати

уреди

Прва фаза

уреди

Во првата рунда имало 18 екипи поделени на 4 групи.

Група A

уреди
ранг тим бодови Поб. Пор. ДП ПП КР
1   Полска 8 4 0 346 213 +133
2   Југославија 7 3 1 270 220 +50
3   Франција 6 2 2 261 203 +58
4   Австрија 5 1 3 236 268 -32
5   Англија 4 0 4 195 404 -209
Франција 72 - 56 Австрија
Полска 69 - 64 СФРЈ
Англија 50 - 97 Франција
Полска 80 - 50 Австрија
Англија 44 - 140 Полска
СФРЈ 68 - 61 Австрија
СФРЈ 98 - 53 Англија
Франција 55 - 57 Полска
Австрија 69 - 48 Англија
Франција 37 - 40 СФРЈ

Група B

уреди
ранг тим бодови Поб. Пор. ДП ПП КР
1   Унгарија 6 3 0 235 171 +64
2   Италија 5 2 1 232 197 +35
3   Турција 4 1 2 201 218 -17
4   Финска 3 0 3 183 265 -82
Италија 86 - 63 Турција
Унгарија 94 - 58 Финска
Финска 66 - 83 Турција
Унгарија 75 - 58 Италија
Италија 88 - 59 Финска
Турција 55 - 66 Унгарија

Група C

уреди
ранг тим бодови Поб. Пор. ДП ПП КР
1   СССР 8 4 0 372 179 +193
2   Романија 7 3 1 280 210 +70
3   Швајцарија 6 2 2 233 252 -19
4   Шведска 5 1 3 189 314 -125
5   Луксембург 4 0 4 179 298 -119
Шведска 52 - 72 Швајцарија
Луксембург 36 - 103 СССР
Шведска 54 - 53 Луксембург
Романија 63 - 79 СССР
Швајцарија 73 - 50 Луксембург
Романија 86 - 52 Шведска
СССР 103 - 31 Шведска
Швајцарија 39 - 63 Романија
Романија 68 - 43 Луксембург
СССР 87 - 49 Швајцарија

Група D

уреди
ранг тим бодови Поб. Пор. ДП ПП КР
1   Чехословачка 6 3 0 286 161 +125
2   Бугарија 5 2 1 272 160 +112
3   Западна Германија 4 1 2 171 246 -75
4   Данска 3 0 3 97 259 -162
Бугарија 107 - 33 Данска
Западна Германија 65 - 113 Чехословачка
Бугарија 97 - 54 Западна Германија
Чехословачка 100 - 28 Данска
Чехословачка 73 - 68 Бугарија
Данска 36 - 52 Западна Германија

Класификациска фаза 1

уреди

Од овие две групи екипите разигрувале за места на крајниот пласман.

Група 1

уреди
ранг тим бодови Поб. Пор. ДП ПП КР
1   Финска 8 4 0 279 203 +76
2   Англија 6 2 2 220 262 -42
3   Швајцарија 6 2 2 194 199 -5
4   Австрија 5 1 3 184 213 -29
5   Западна Германија 5 1 3 196 196 0
Западна Германија 67 - 50 Англија
Финска 55 - 49 Австрија
Швајцарија 65 - 41 Австрија
Западна Германија 53 - 65 Финска
Англија 60 - 94 Финска
Швајцарија 35 - 34 Западна Германија
Англија 59 - 53 Швајцарија
Австрија 46 - 42 Западна Германија
Австрија 48 - 51 Англија
Финска 65 - 41 Швајцарија

Група 2

уреди
ранг тим бодови Поб. Пор. ДП ПП КР
1   Франција 8 4 0 314 130 +184
2   Турција 7 3 1 279 188 +91
3   Луксембург 6 2 2 200 246 -46
4   Шведска 5 1 3 192 277 -85
5   Данска 4 0 4 131 275 -144
Турција 72 - 59 Луксембург
Данска 41 - 51 Шведска
Франција 84 - 36 Шведска
Турција 82 - 33 Данска
Луксембург 46 - 31 Данска
Франција 50 - 38 Турција
Шведска 46 - 87 Турција
Луксембург 30 - 84 Франција
Данска 26 - 96 Франција
Шведска 59 - 65 Луксембург

Класификациска фаза 2

уреди

Разигрување за 17/18

уреди
Западна Германија 51 - 49 Данска

Разигрување за 13-16

уреди
Луксембург 55 - 80 Австрија
Швајцарија 54 - 43 Шведска
Разигрување за 15/16
уреди
Луксембург 56 - 52 Шведска
Разигрување за 13/14
уреди
Австрија 52 - 47 Швајцарија

Разигрување 9-12

уреди
Франција 103 - 55 Англија
Финска 55 - 54 Турција
Разигрување за 11/12
уреди
Туција 77 - 54 Англија
Разигрување за 9/10
уреди
Финска 48 - 65 Франција

Крајна фаза

уреди
ранг тим бодови поб. пор. ДП ПП раз
1   Унгарија 13 6 1 514 427 +87
2   Чехословачка 12 5 2 533 447 +86
3   СССР 12 5 2 538 467 +71
4   Бугарија 11 4 3 483 465 +18
5   Полска 10 3 4 461 516 -55
6   Италија 9 2 5 434 510 -76
7   Романија 9 2 5 473 516 -43
8   Југославија 8 1 6 397 485 -88
Полска 56 - 69 Романија
Бугарија 84 - 66 СФРЈ
Унгарија 65 - 75 Чехословачка
Италија 48 - 54 СССР
Чехословачка 49 - 52 СФРЈ
Романија 70 - 73 Италија
СССР 82 - 62 Бугарија
Унгарија 98 - 66 Полска
Бугарија 73 - 46 Романија
Италија 65 - 81 Унгарија
Полска 72 - 68 Чехословачка
СФРЈ 52 - 75 СССР
Чехословачка 81 - 74 СССР
Романија 93 - 68 СФРЈ
Унгарија 69 - 59 Бугарија
Полска 67 - 59 Италија
Бугарија 62 - 57 Полска
СФРЈ 34 - 48 Унгарија
Италија 48 - 96 Чехословачка
СССР 84 - 66 Романија
СССР 68 - 82 Унгарија
Италија 72 - 76 Бугарија
Полска 67 - 59 СФРЈ
Чехословачка 91 - 69 Романија
СФРЈ 66 - 69 Италија
Бугарија 67 - 73 Чехословачка
Унгарија 71 - 60 Романија
СССР 101 - 76 Полска

Надворешни врски

уреди