Бановина Хрватска

(Пренасочено од Хрватска бановина)

Бановина Хрватска (српскохрватски: Banovina Hrvatska / Бановина Хрватска) — бановина во Кралството Југославија која постоела од 1939 до 1941 година. Настанала со спојување на Савската и Приморската бановина и делови од Дринската, Зетската и Дунавската бановина. Нејзината територија ја опфаќала денешна Хрватска и делови од Босна и Херцеговина и Србија. Нејзин главен град бил Загреб. Во текот на краткото постоење на оваа бановина, единствениот нејзин бан бил Иван Шубашиќ.

Позадина

уреди

Историја

уреди

Демографија

уреди

Наводи

уреди