Димитар Пандилов

(Пренасочено од Димитар А. Пандилов)

Димитар Аврамовски Пандилов (1 март 1899 - 26 јули 1963) — истакнат македонски уметник, претставник на импресионизмот и еден од основачите на ДЛУМ.

Димитар Пандилов
Марка на Македонска пошта од 1999 г. по повод стогодишнината од раѓањето на Пандилов
Роден(а)1 март 1899
Тресонче, Османлиско Царство (денес Македонија)
Починал(а)26 јули 1963(1963-07-26) (возр. 64)
Скопје
Значајни делаПокрај вода, 1925

Жетварки, 1926
Акт, 1928
Товарен воз, 1950
Есен, 1951
Вршидба, 1951

Жетва, 1954
Правецимпресионизам

Животопис уреди

 
Охрид, 1950.

Роден е во 1899 г. во с. Тресонче. Завршил ликовна академија во Софија, 1924 год. Бил во Франција (Монпелје и Париз), каде што меѓу другото работел и на академијата „Гранд Шомјер“ (1928).

Самостојно излагал (од 1926 год.) во Ќуприја, Скопје, Софија. Излагал на повеќе групни изложби во Софија и во Југославија; меѓу другото на повеќе тематски и претставителни изложби на македонската уметност.

Пандилов е претставник на жанрот битово сликарство со неговите дела што го обработуваат народниот живот и битот на македонскиот народ.

Загинал во Скопскиот земјотрес на 26 јули 1963 г.

Најпознати дела уреди

 
Споменик на Димитар Пандилов на Мостот на уметноста
 • „Покрај вода“ (1925) [1]
 • „Жетварки“ (1926)
 • „Акт“ (1928)
 • „Вршидба“ (1936)
 • „Жетварки“ (1936)
 • „Товарен воз“ (1950)
 • „Вршидба“ (1951)
 • „Жетва“ (1954)
 • „Режење на афион“ (1959)
 • „Невести на чешма“

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Аврамовски, Димитар Пандилов“. Македонска енциклопедија. , книга . Скопје: МАНУ. Text "series " ignored (help)

Надворешни врски уреди

Родословие уреди

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дичо
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Крсте Дичов
(ок. 1784 - ?)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дичо Зограф
(1819 - 1872)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Евгениј Дичов
 
Нестор Дичов
 
Арсениј Дичов
 
Аврам Дичов
(1840 - 1923)
 
Спиридон Дичов
 
Ефтим Дичов
 
Божин Дичов
 
Темјана Дичова
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Босилка Аврамова
 
Крсто Аврамов
(1866 - 1939)
 
Божил Аврамов
 
Пандил Аврамов
(1877 - ?)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сарџо Крстев
 
Мојсо Крстев
 
 
 
Димитар Пандилов
(1898 - 1963)