Бета Кит или Денеб Кајтос (β Cet / β Ceti) е најсјајна ѕвезда во соѕвездието Кит. Иако има Бајерова ознака „бета“, всушност е посјајна од ѕвездата со ознака „алфа“ - Алфа Кит. Позната е и по името Дифда.

Бета Кит
Податоци од набљудување
Епоха J2000      Рамноденица J2000
Соѕвездие Кит
Ректасцензија 00ч 43м 35.2с
Деклинација -17° 59′ 12″
Прив. величина (V) 2.04
Особености
Спектрален тип K0 III
U−B Боен показател 0.87
B−V Боен показател 1.02
Променлив тип Вртежно
Астрометрија
Радијална брзина (Rv)+12.8 км/с
Сопствено движење (μ) Рект: 232.79 млс/г
Дек.: 32.71 млс/г
Паралакса (π)34.04 ± 0.82 млс
Оддалеченост96 ± 2 сг
(29,4 ± 0,7 пс)
Апсолутна величина (MV)−0.31
Податоци
Маса3 M
Полупречник17 R
Сјајност145 L
Температура? K
Металичност?
Вртење3 км/с (170 дена)
Старост109 години
Други ознаки
Deneb Kaitos, Diphda, Difda al Thani, Rana Secunda, 16 Cet, Gl 31, HR 188, BD -18°115, HD 4128, GCTP 134.00, SAO 147420, HIP 3419.
Наводи во бази
SIMBAD— податоци
ARICNSподатоци
Локација на ѕвездата Бета Кит (Денеб Кајтос)

Името ѝ доаѓа од арапското الضفدع الثاني aḍ-ḍafdaʿ aṯ-ṯānī, со значење „опашката на китот“ или Дифда „втора жаба“ („првата жаба“ е Фомалхаут).

Надворешни врски уреди