Дарма (санскрит: dhárma, пали dhamma), е индиски филозофски и религиозен поим што ја означува човековата праведна должност или било која доблест во смисла на здравиот разум.[1] Низ индиската филозофија, дарма се претставува како централен концепт што се користи со цел да ја објасни „повисоката вистина“ или конечната реалност на универзумот.

Дел од статиите
Хиндуизам
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Зборот дарма во буквален превод значи „она што поддржува“. Симболот на дарма - тркалото - е централен мотив на националното знаме на Индија.

Во популарната култура

уреди

Надворешни врски

уреди
 
Викицитат има збирка цитати поврзани со:

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Brodd, Jefferey (2003). World Religions. Winona, MN: Saint Mary's Press. ISBN 978-0-88489-725-5.
  2. Discogs, Jethro Tull ‎– This Was (пристапено на 9.12.2020)