Багавад гита

(Пренасочено од Багават гита)

Багавад гита (санскр. भगवद् गीता, Bhagavad Gītā — „Песна на Бога“) е важен текст за хиндуизмот напишан на санскрит. Се почитува како света книга во хиндуизмот,[1][2] и се смета за еден од најважните религиозни класични дела во светот.[3] Багавад-гита е дел од Махабхарата, (Бишмапарва: 25 - 42) содржејќи 700 строфи. Учителот на Багавад-гита е Кришна, кој хиндусите го сметаат за врховна манифестација на Господ,[3] наречен Багаван — божествениот.[4]

Дел од статиите
Хиндуизам
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Pandit, Bansi. Explore Hinduism. стр. 27.
  2. Hume, Robert Ernest (1959). The world's living religions. стр. 29.
  3. 3,0 3,1 Nikhilananda, Swami. „Introduction“. The Bhagavad Gita. стр. 1.
  4. „Bhagavan“. Bhaktivedanta VedaBase Network (ISKCON). Архивирано од изворникот на 2009-01-29. Посетено на 2008-01-14.