Ајурведа (деванагари: आयुर्वॆद, 'наука за животот') е систем на традиционална медицина што потекнува од Индија,[1] а се практикува и во други делови од светот како форма на алтернативна медицина.[2] Во санскрит, зборот ајурведа ги вклучува зборовите āyus, со значење 'живот' и veda, со значење 'наука'.[1] Низ историјата, ајурведа останала да биде влијателен систем на медицина во јужна Азија.[3] Најраната форма на ајурведа се појавува во периодот на ведите во Индија.[2]

Ајурведа - од почетокот на традиционалната индиска медицина до легендарниот Данвантари, кој своето знаење го добил од Брама — богот на создавањето во хиндуизмот.
Дел од статиите
Хиндуизам
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Белешки уреди

Надворешни врски уреди