Нирва́на (санскрит: निर्वाण, nirvāṇa) или ниба́на (пали: निब्बान, nibbāna, пракрит: णिव्वाण) е поим кои го користат џаинистите и будистите да ја опишат блажената состојба на конечното ослободување од овоземски страсти и вечниот круг на преродба (самсара).

Традиционалното муидно сликарство на Кмер прикажува Гаутама Буда како влегува во нирвана, павилјон на собранието Дарма, Ват Ботум Вати Реачеверарам, Пном Пен, Камбоџа.

Нирвана како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Нирвана се јавува како честа тема во уметноста и во популарната култура, како:

Наводи

уреди
  1. Vladislav Petković Dis. Beograd: Mlado pokolenje, 1971, стр. 43-44.
  2. Владислав Петковић-Дис, Песме. Београд: Рад, 1960, стр. 97-98.
  3. The Cult - Nirvana (lyrics) - YouTube (пристапено на 24.3.2016)