Во индиските религии, мокша (санскрит: मोक्ष mokṣa) или мукти (санскрит: मुक्ति), буквално „ослободување“, е ослободување од самсара, циклусот на умирање и прераѓање, односно ослободување од сите ограничувања и патења кои ги носи со себе постоењето на Земјата.

Дел од статиите
Хиндуизам
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Во хиндуизмот, се смета за состојба на повисока свесност, при што материјата, енергијата, времето, просторот, причините (кармата) и другите одлики на реалноста се сфатени како маја.

Поврзано уреди

Наводи уреди