Југа (деванагари: युग) во Хинду филозосфијата е име за `епоха` или `ера` во циклус од четири доба. Тоа се: сатја југа (или крита југа), трета југа, двапара југа и кали југа. Според индиската астрономија, светот се создава, се уништува и повторно се создава на секои 4.320.000 години (маха југа).[1] За циклусите се вели дека се повторуваат како сезони во еден огромен временски циклус на создавање и уништување на универзумот. Секоја југа со себе носи постепени промени низ кои минуваат Земјата и човештвото во целина. Целосниот југа циклус од златното доба на просветлувањето до мрачното доба и назад е предизвикано од движењето на Сончевиот Систем околу центарот на универзумот.

Дел од статиите
Хиндуизам
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Наводи уреди

  1. Светска митологија, од Дона Џ. Розенберг, 1994, McGraw-Hill Professional, ISBN 0-8442-5767-2, стр. 327