Отвори го главното мени

Галоромански јазици

гранка на романските јазици

Други можни класификацииУреди

Некои стручњаци го ставаат каталонскиот[2] заедно со окситанскиот во подгрупата на окситанскоромански јазици.[3]

Историска распределбаУреди

Во минатото, разните галоромански јазици се говореле ширум Франција (со исклучок некои периферни подрачја),[4] во регионите Валонија во Белгија и Романдија во Швајцарија, на Каналските Острови, во делови од шпанските Пиринеи и во северна Италија.[5]

Денес, во ова поголемо географско подрачје предоминира само еден галоромански јазик (францускиот) (вклучувајќи ги и поранешните неромански јазични подрачја во Франција), кој воедно се има проширено и во разни прекуморски земји. Друг јазик од оваа група (франкопровансалскиот) сè уште е застапен во автономниот регион Аостинска Долина (Италија). На Каналските Острови денес се говори претежно англискиот, кој е јазик од германското семејство.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. G.B. Pellegrini, "Il cisalpino ed il retoromanzo, 1993". See also "The Dialects of Italy, edited by Maiden & Parry, 1997
  2. Pierre Bec, La langue occitane, éditions PUF, Paris, 1963. стр. 49–50.
  3. Charles Camproux, Les langues romanes, PUF 1974. стр. 77–78.
  4. Места кајшто галороманските јазици не се говореле се Корзика, западна Бретања, Северна Баскија, Француска Фландрија, Алзас и делови од Лорена.
  5. Bec, стр. 9–11.