Воислав Санев (26 јуни 1938, Кочани 8 април 2007, Скопје, Македонија) — македонски археолог.[1]

Воислав Санев
Роден 26 јуни 1938
Кочани,  Кралство Југославија
Починал 8 април 2007
Скопје,  Македонија
Националност Македонец
Занимање археолог

Животопис

уреди

Дипломирал археологија на Филозофскиот факултет во Белград (1963). Од 1963 до 1969 г. работел како кустос во Народниот музеј во Штип, а потоа во Музејот на Град Скопје (1969–1970). Повторно се вратил во Штип (1970– 1976), а од 1976 г. работел во Археолошкиот музеј на Македонија, каде што останал до 2000 г.

Бил директор на Народниот музеј во Штип, в.д. директор на Музејот на Македонија и раководител на Археолошкиот оддел, претседател и секретар на МАНД, уредник и технички уредник на „Macedoniae Acta Aheologica “, на Археолошка карта на РМ, Зборник на Народниот музеј од Штип, Зборник на Археолошкиот музеј и др.

Истражувачка работа

уреди

Го истражувал и го проучувал неолитот во Македонија (Вршник, Анзабегово, Руг Баир, Велушка Тумба, Тумба Маџари, Страната, Канли Чаир, Амам, Tумба Мршевци и др.).

Библиографија

уреди

Публикувал околу 40-тина отпечатени трудови со широк опус од македонската археологија

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди