Тамилски јазик

дравидски јазик во Индија и Шри Ланка

Тамилски јазик (தமிழ் tamiḻ; МФА: [t̪ɐmɨɻ]) или само тамилдравидски јазик зборуван од Тамилците во Индија, Шри Ланка и Сингапур каде има службен стгатус; а поѕначајни малцинства има и во Малезија, Маврициус, и Реинион, и во тамилската дијаспора. Тој е службен јазик во државата Тамил Наду во Индија, и има службен стгатус во Шри Ланка и Сингапур. Постојат повеќе од 77 милиони говорнци со што овој јазик е еден од најзборуваните во светот.

Тамилски јазик
தமிழ் tamiḻ
Изговор[t̪ɐmɨɻ] (Слушни)
Застапен воИндија, Шри Ланка и Сингапур, каде што има службен стгатус; и во Малезија, Маврициус, и Реинион каде има малцински саттус, и во дијаспората.
Говорници68 милиони  
Јазично семејство
Писмотамилско писмо
Статус
Службен воИндија Индија,  Шри Ланка и
Сингапур Сингапур
Регулативен органПовеќе академии на владата на Тамил Наду
Јазични кодови
ISO 639-1ta
ISO 639-2tam
ISO 639-3tam
{{{mapalt}}}

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди