Ацо Шопов (награда)

За истоимениот поет видете тука

Ацо Шопов претставува награда, највисоко поетско признание што го доделува Друштвото на писателите на Македонија. Таа го носи името на еден од најголемите македонски поети - Ацо Шопов и се доделува за најдобра книга поезија објавена во минатата година. Традиционално се доделува заедно со другите три награди на ДПМ на 13 февруари секоја година на денот на основањето на друштвото.

ЛауреатиУреди

Година Добиник За книгата
1998[1] Михаил Ренџов Јас Оксиморон
2000[2] Матеја Матевски Внатрешен предел
2001[3] Анте Поповски Света песна
2002[4] Петар Т. Бошковски Критичка точка
2003[5] Гане Тодоровски Орач или воин
2004[6] Катица Ќулавкова Слеп агол
2005[7] Веле Смилевски Педесет допевања
2006[8] Ристо Лазаров Чехопек
2007[9] Вера Чејковска Рабови
2008[10] Иван Василевски Утки
2009[11] Јован Стрезовски Слоеви
2010[12] Благој Самоников Неизносена ведрина
2011[13] Ристо Г. Јачев Редење на времето
2012[14] Весна Ацевска Будност.Лотос
2013[15] Братислав Ташковски Лоши песни
2014[16] Радован Павловски Се случува вечност
2015[17] Славе Ѓорго Димоски Јазичен триптихон
2016[18] Гордана Михаилова Бошнакоска Песна на ридот
2017[19] Ристо Василевски Оди во кругот
2018[20] Виолета Танчева-Златева Патот

НаводиУреди

 1. Димков, Тони (16 февруари 2010 г). ТИВКИОТ ПОЕТ НА АПОКАЛИПСАТА (на македонски). „Глобус Магазин“ (148). http://www.globusmagazin.com.mk/default.asp?ItemID=0CF8FBEA25414C4BA40331B1DB578D85. 
 2. Матеја Матевски го прифаќа признанието, ја одбива паричната награда“, Вест, Година: 1 Број:172 Петок 2/2/2001 (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 3. Анте Поповски ја доби наградата за најдобра поетска книга“, Дневник (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 4. Свечено врачување на книжевните награди“, Дневник (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 5. Гане Тодоровски ја доби наградата "Ацо Шопов" на ДПМ“, Вест, Петок 1/30/2004 (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 6. Катица Ќулавкова со наградата за најдобра поезија“, Вест, Година: 5 Број:1380 Петок 2/4/2005 (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 7. Денови на книгата во Битола“, Вечер (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 8. Поповска, Невена. „Наградата „Ацо Шопов“ доделена на „Чехопек“ од Ристо Лазаров“, Утрински Весник, 6 февруари (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 9. Рабови на Чејковска ја понесе "Ацо Шопов"“, Вечер, петок, 01 февруари 2008 :: Бр. 13715 (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 10. Поповска, Невена. „Василевски и Урошевиќ лауреати на наградите „Ацо Шопов“ и „Стале Попов““, Утрински Весник, 3 февруари (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 11. „ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИТЕ НА ДПМ ЗА ПОЕЗИЈА И ПРОЗА ЗА 2009 ГОДИНА“ (македонски). Култура во Македонија. конс. 2013-02-01. 
 12. Ацо Шопов за Неизносена ведрина, Ванчо Николески за Цар Салтан“, Вечер (посет. 1 февруари 2013 г). (на македонски)
 13. „Наградата „Ацо Шопов“ за Ристо Г. Јачев, „Стале Попов“ за Петре Димовски“ (македонски). Марили. петок, 10 февруари 2012 06:04. конс. 2013-02-01. 
 14. „ДПМ ги награди Ацевска и Димковска“ (македонски). Радио Слободна Европа. конс. 2013-02-01. 
 15. „Ташковски и Андоновски – добитници на наградите „Ацо Шопов“ и „Стале Попов““, Радио Слободна Европа (посет. 5 февруари 2014 г). (на македонски)
 16. Награди за најуспешните книжевни остварувања“, Cooltura (посет. 13 февруари 2015 г). (на македонски)
 17. „ДПМ ги соопшти добитниците на петте годишни награди за 2015“ (македонски). конс. 2015-02-03. 
 18. „Објавени добитниците на годишните награди на ДПМ“ (македонски). конс. 2017-02-01. 
 19. „Објавени добитниците на годишните награди на ДПМ“ (македонски). конс. 2018-02-01. 
 20. „Објавени добитниците на годишните награди на ДПМ“ (македонски). конс. 2019-02-07.