Отвори го главното мени
Портрет на Ана Зегерс

Ана Зегерс (германски: Anna Seghers; 19 ноември 1900 во Мајнц1 јуни 1983 во Берлин) — германска писателка позната по романите во кои ги опишувала моралните дилеми на луѓето за време на Втората светска војна.

Родена е како Нети Рејтлинг во Мајнц во семејство со еврејско потекло. Во 1925 се омажила за унгарски комунист. Во 1928 година станала член на Комунистичката партија на Германија. Откако дошле нацистите на власт, таа била апсена, а подоцна избегала и во Франција. Неколку години по капитулацијата на Франција, таа избегала во Мексико. Во 1947 година се вратила во Германија и по поделбата на Германија живеела во ДДР. Најпознато дело од оваа писателка е делото „Седмиот крст“. Ана Зегерс учела на универзитетите во Хајделберг и Келн.