Аки Рахимовски

Александар "Аки" Рахимовски (Ниш, Југославија, 5 јуни 1955) — македонско-хрватски пејач, најпознат по ангажманот во рок составот од Загреб "Парни ваљак".

Аки Рахимовски
Александар Рахимовски на концерт во Марибор во 2010 г.
Биографски податоци
Родено имеАлександар Рахимовски
Роден(а)5 јуни 1955
Ниш, Југославија
Занимањапејач

ЖивотописУреди

Александар Рахимовски е роден во Ниш, но за брзо време се преселува во Скопје. Неговиот татко бил музички професор со што на седум години тој започнал да учи во музичко училиште за клавир и пеење.

Како тинејџер бил член на неколку состави меѓу кои се групите "Вакуум", "Крвна брача" и "Тор" со кој настапил на фестивалот во Загреб во 1975 година. Во соработка со менаџерот Владимир Михаљек - Мих го формираат првиот состав на "Парни ваљак".

Надворешни врскиУреди