Азот моноксид

хемиско соединение

Азотен оксид или азотен моноксидхемиско соединение со Хемиска формула NO. Овој гас е важен сигнал на молекулите во организмот на цицачите, вклучувајќи го и човекот и исклучително е важен во хемиската индустрија. Тој е исто така и токсичен производ во воздухот, кој настанува како издувен гас на автомобилите и на фабриките.

Азотен моноксид
Азотен оксид
Азотен оксид
Назнаки
10102-43-9 Н
ATC код R07AX01
ChEBI CHEBI:16480
DrugBank DB00435
KEGG C00533
MeSH Nitric+oxide
PubChem 145068
RTECS-бр. QX0525000
ОН-бр. 1660
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбоен гас
парамагнетичен
Густина 1.269 g/cm3 (течност)
1.3402 g/l (гас)
Точка на топење
Точка на вриење
7.4 ml/100 ml (СТП)
Растворливост растворен во алкохол, CS2
Показател на прекршување (nD) 1.0002697
Структура
Геометрија на молекулата Линерарен, -{C∞v}-
Термохемија
Ст. енталпија на
образување
ΔfHo298
+90.29 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
210.76 J K−1 mol−1
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Токсичен
NFPA 704
Температура на запалување не-запалив
Слични супстанци
Слични соединенија на азот оксид Азот-субоксид
Диазот-триоксид
азот-диоксид
Диазот-тетроксид
азот-пентоксид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

NO е важен транспортер на информации во молекулите, кои вклучуваат многу физиолошки и патолошки процеси во организмот на цицачите, тој е и корисен и штетен. Соодветните нивоа на продукција на NO се важни во заштитата на органите од оштетување, на пр. заштита на црн дроб од хемијата. Меѓутоа одржувајќи ги нивоата на создавањето на NO високи се одразува дирекно како отров во ткивата и доведува до мускуларен колапс, придружен со септичен шок, сè додека хроничната форма на азотен моноксид е поврзана со различни карциноми во воспалителни состојби, вклучувајќи ги и почетните фази на дијабетес мелитус, мултиплекс склероза, артритис и цревен чир.

Азотниот моноксид не треба да се меша со диазотоксид (N2O), општ анестетик или со азотен диоксид (NO2), што е друг облик на загадувач на воздухот. Станува збор за молекула која е слободен радикал, што придонесува за разбирање на неговата голема активност. Во реакција со кислородот во воздухот, се препознва по црвеникаво-кафената боја.

И покрај тоа што во почетокот е обична молекула, NО е основната молекула за разбирање на бројни процеси во неврологијата, психологијата и имунологијата, а исто така бил именуван како „Молекула на годината“ во 1992 година.

Наводи

уреди