Астероид од типот A

Астероиди од типот A — релативно редок тип на астероиди од внатрешниот појас кој има изразен и широк едномикронска оливинска особина и мошне црвеникав спектар нешто покус од 0,7 μм. Се смета дека доаѓаат од целосно издиференциран плашт на астероид.

Список уреди

Ваквите астероиди се толку ретки што до февруари 2019 г. биле откриени само 17:[1]

Име Класа Пречник
(км)
Наводи
246 Аспорина главнопојасен 50,891 ЦМП · JPL
289 Ненета главнопојасен 37,586 ЦМП · JPL
446 Етернитас главнопојасен 53,562 ЦМП · JPL
863 Бенкоела главнопојасен 38,724 ЦМП · JPL
1126 Отеро главнопојасен 10,974 ЦМП · JPL
1600 Висоцки главнопојасен 7,413 ЦМП · JPL
1951 Лик марсопресекувач 5,57 ЦМП · JPL
2234 Шмадел главнопојасен 9,473 ЦМП · JPL
2423 Ибарури марсопресекувач 4,899 ЦМП · JPL
2501 Лохја главнопојасен 10,218 ЦМП · JPL
2715 Миелики главнопојасен 13,252 ЦМП · JPL
2732 Вит главнопојасен 11,001 ЦМП · JPL
3352 Меколиф аморски 2,1 ЦМП · JPL
4142 Дерсу-Узала марсопресекувач 7,1 ЦМП · JPL
4713 Стил главнопојасен 6,286 ЦМП · JPL
4982 Бартини главнопојасен 7,975 ЦМП · JPL
5641 Меклиз марсопресекувач 5,68 ЦМП · JPL
Пречник: само упросечени проценки; може да се измени со тек на време

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „JPL Small-Body Database Search Engine: spec. type = A (SMASSII)“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 17 март 2019.

Надворешни врски уреди