3 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1481  Мехмед II Освојувачот — отомански султан (р. 1432).
1758  Бенедикт XIVримски папа.
1926  Кнут Виксел — шведски економист.
1942  Елпида Караманди — македонски народен херој.
1991  Јежи Кошињски — американски писател.
2004  Томо Томоски — македонски историчар и археолог, еден од водечките медиевисти во земјата.
2014  Гари Бекер — американски економист, добитник на Нобеловата награда.
2016  Јадранка Стојаковиќ — југословенска пејачка.