341 Калифорнија

астероид

341 Калифорнијаастероид кој припаѓа на Флориното семејство во главниот појас, и има невообичаено големо албедо.

341 Калифорнија
3Д модел на астероидот 341 Калифорнија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено25 септември 1892
Ознаки
Наречена по
Калифорнија
1892 J; 1979 FY2
Главен појас (Флорино семејство)
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел392,985 Gm (2,627 ае)
Перихел265,017 Gm (1,772 ае)
329,001 Gm (2,199 ае)
Занесеност0,194
1191,235 ден (3,26 a)
20,08 km/s
187,1°
Наклон5,669°
29,199°
293,349°
Физички особености
Димензии15 km [1]
Маса~5×1015 (estimate)
Средна густина
~2,7 g/cm³ (estimate) [2]
~0,006 m/s² (estimate)
~0,009 km/s (estimate)
непозната
Албедо0,495 [1]
Температура~162 K
max: 256 K (-17°C)
Спектрален тип
S [3]
10,55

Бил откриен од страна на Макс Волф на 25 септември 1892 година во Хајделберг.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Supplemental IRAS Minor Planet Survey
  2. G. A. Krasinsky; и др. (2002). „Hidden Mass in the Asteroid Belt“. Icarus. 158: 98. Bibcode:2002Icar..158...98K. doi:10.1006/icar.2002.6837.
  3. PDS spectral class data